czwartek, 12 lipca 2012

kulinarnie i weterynaryjnie

Praca pracą, ale trzeba też coś jeść :)

Kilka dni temu pisałam, że gotuję ratatuj.
Czasem idę na łatwiznę i korzystam z półproduktów. Jak na przykład tutaj. Pomysł na...ratatuj. Winiary.
Wyszedł pyszny.


Ratatuj
  • filet z piersi kurczaka
  • 2 cukinie
  • 3 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • Pomysł na...ratatuj Winiary
Kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Zalać Pomysłem na... .
Dusić. Na końcu dodać pomidory i kukurydzę.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec.


Dzisiaj z kolei mamy zupę krem z pomidorów.



Krem z pomidorów
  • 5 puszek pomidorów bez skórki
  • filet z piersi kurczaka
  • feta
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz, cukier

Filet z kurczaka ugotować w bulionie. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ja najbardziej lubię lekko słodkawy posmak. Dodać mięso. Gotować.
Przełożyć do miseczek. Wkruszyć fetę i posypać bazylią.


A na koniec wczorajszy Czarnuszek. W drodze powrotnej od weterynarza.
Ponad 41 stopni gorączki, RTG klatki piersiowej i pobieranie krwi na morfologię i na test na nosówkę wyraźnie go wymęczyło.
Na szczęście morfologia ok, test na nosówkę ujemny. Gorączka zbita.
Dziś jeszcze antybiotyk.


5 komentarzy:

  1. O, a ja nie dodaję kukurydzy ;) Oprócz cukinii dodaję bakłażana, pieczarki, kolorową paprykę, cebulę i pomidory (bez skórki) świeże lub z puszki... I jeszcze pulpę pomidorową... I dużo ziół prowansalskich albo świeżej bazylii. Mniaaam! Ale narobiłaś mi smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wykorzystać twoje podpowiedzi. Zwłaszcza tego bakłażana, bo chodzi za mną już jakiś czas :)

      Usuń
    2. Trzeba tylko pamiętać, że po pokrojeniu go w kostkę musi trochę poleżeć posolony. Nie będzie wtedy taki gorzki ;)

      Usuń
  2. A ja dzisiaj serwuję ogórkową, moją ulubioną ze wszystkich możliwych zup. Pomidorowej nienawidzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, a jednak istnieje ktoś, kto nie lubi pomidorowej ;D Ja wprost przeciwnie - mogłabym ją jeść codziennie ;)

      Usuń