Kilka dni temu pisałam, że gotuję ratatuj.
Czasem idę na łatwiznę i korzystam z półproduktów. Jak na przykład tutaj. Pomysł na...ratatuj. Winiary.
Wyszedł pyszny.
Ratatuj
- filet z piersi kurczaka
- 2 cukinie
- 3 pomidory
- puszka kukurydzy
- Pomysł na...ratatuj Winiary
Dusić. Na końcu dodać pomidory i kukurydzę.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec.
Dzisiaj z kolei mamy zupę krem z pomidorów.
Krem z pomidorów
- 5 puszek pomidorów bez skórki
- filet z piersi kurczaka
- feta
- suszona bazylia
- sól, pieprz, cukier
Filet z kurczaka ugotować w bulionie. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ja najbardziej lubię lekko słodkawy posmak. Dodać mięso. Gotować.
Przełożyć do miseczek. Wkruszyć fetę i posypać bazylią.
A na koniec wczorajszy Czarnuszek. W drodze powrotnej od weterynarza.
Ponad 41 stopni gorączki, RTG klatki piersiowej i pobieranie krwi na morfologię i na test na nosówkę wyraźnie go wymęczyło.
Na szczęście morfologia ok, test na nosówkę ujemny. Gorączka zbita.
Dziś jeszcze antybiotyk.
O, a ja nie dodaję kukurydzy ;) Oprócz cukinii dodaję bakłażana, pieczarki, kolorową paprykę, cebulę i pomidory (bez skórki) świeże lub z puszki... I jeszcze pulpę pomidorową... I dużo ziół prowansalskich albo świeżej bazylii. Mniaaam! Ale narobiłaś mi smaku ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wykorzystać twoje podpowiedzi. Zwłaszcza tego bakłażana, bo chodzi za mną już jakiś czas :)
UsuńTrzeba tylko pamiętać, że po pokrojeniu go w kostkę musi trochę poleżeć posolony. Nie będzie wtedy taki gorzki ;)
UsuńA ja dzisiaj serwuję ogórkową, moją ulubioną ze wszystkich możliwych zup. Pomidorowej nienawidzę.
OdpowiedzUsuńWow, a jednak istnieje ktoś, kto nie lubi pomidorowej ;D Ja wprost przeciwnie - mogłabym ją jeść codziennie ;)
Usuń