środa, 3 października 2012

łzy, czyli francuska zupa cebulowa

Pieczenie. Swędzenie. Łzy.
Efekt końcowy: francuska zupa cebulowa.


Składniki:
  • 6-7 cebul
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • litr bulionu drobiowego
  • szklanka białego wina
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • tymianek
Cebule obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić cebulę i dusić na wolnym ogniu 15 minut. Oprószyć cukrem i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Posypać mąką, wymieszać. Dodać bulion, wino, liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Gotować 30-40 minut.
Podawać z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz