wtorek, 9 października 2012

tarta

Zielona herbata z cytryną.
Długi kardigan.
Beżowe paznokcie.
Świeże pomarańcze.
I wczorajsza tarta z pomidorami, czerwoną cebulką i fetą.

Składniki:
Na ciasto - 180 g mąki
               - 100 g masła
               - 1 jajko
               - zimna woda
               - szczypta soli
Pozostałe: - 1 pomidor
                - 2 małe czerwone cebule
                - ser feta
                - 100 ml gęstej śmietany
                - 2 jajka
                - czosnek
                - sól, pieprz

Mąkę posiekać z masłem, jajkiem, solą. Dodać wody. Zagnieć ciasto na gładką masę. Można podsypać mąką, gdyby kleiło się do rąk. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na jakąś godzinkę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę do tart wysmarowaną masłem.
Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch.
Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy aż ciasto będzie lekko rumiane (ok. 20-25 minut).
Po wyjęciu z piekarnika układamy na cieście pomidora (obrany, pokrojony w plastry), krążki cebuli i pokruszoną fetę. 
Zalewamy wszystko śmietaną rozbełtaną z jajkiem z solą, pieprzem i czosnkiem.
Wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Pieczemy aż masa jajeczna się zetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz