wtorek, 30 października 2012

paski i carbonara

Tej jesieni zakochałam się w paskach.


Ta jesień ma smak carbonary zapiekanej pod serem.





Składniki:
makaron spaghetti
8 łyżek śmietany 22% lub 30%
100 g serka topionego śmietankowego
3 ząbki czosnku
5 jajek
boczek wędzony (użyłam polędwicy sopockiej w kawałku, bo nie lubię boczku; można dodać szynkę)
sól, pieprz
starty żółty ser

Na maśle podsmażyć czosnek. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć.
Makaron ugotować. Dodać do boczku i czosnku. Dorzucić serek topiony.
Smażyć, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści.
Śmietanę rozbełtać z jajkami i startym serem. Doprawić do smaku.
Wymieszać z makaronem i podgrzewać aż sos zgęstnieje i oblepi makaron.
Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ja użyłam jednorazowych foremek.
Posypać startym serem i zapiekać w temp. 200 stopni aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz