Czasem nie mogę wyjść z podziwu jak bardzo polubiłam gotowanie.
Niedzielne rozmyślania nad tym co będziemy jeść w najbliższym tygodniu.
Robienie listy zakupów.
Zakupy. Wybieranie warzyw, owoców, mięsa, przypraw.
Układanie wszystkiego w szafkach i lodówce.
Przygotowywanie składników.
Gotowanie.
Jedzenie.
Lubię ten cotygodniowy rytuał.
I muszę przyznać, że gotując czuję się odprężona.
Gotując nie mogę doczekać się efektu końcowego.
Gotuję z sercem. Przede wszystkim z myślą o Nim.
Dzisiaj na jesienną pogodę zupa baaardzo serowa z bazyliowymi klopsikami.
Składniki:
3 podłużne kostki serka topionego Hochland śmietankowego
spora kostka sera żółtego
3 marchewki
1 duża cebula
1,5 l bulionu warzywnego
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego)
suszona bazylia
bułka tarta
1 jajko
W bulionie ugotować do miękkości pokrojoną marchewkę i cebulę.
Zmiksować blenderem.
Odlać trochę zupy i zmiksować z serkami topionymi w jednolitą masę.
Masę dodać do pozostałej zupy cały czas mieszając.
Dodać starty żółty ser i gotować aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
Mięso mielone połączyć z jajkiem i bułką tartą.
Dodać suszoną bazylię i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ugotować w osolonej wodzie.
Wrzucić do garnka z zupą serową i pogotować chwilę.
A na deser tiramisu w wersji bez jajek w pucharkach
Składniki:
250 g mascarpone
150 ml śmietany kremówki
podłużne biszkopty
kawa rozpuszczalna
aromat migdałowy i rumowy
0,5 szkl. cukru pudru
kakao
czekolada
Śmietanę ubić na sztywno.
Zaparzyć kawę i odczekać aż ostygnie. Można posłodzić. Do zimnej kawy dodać aromat migdałowy i troszkę rumowego.
Mascarpone przez chwilę ubić z cukrem pudrem. Następnie stopniowe o dodać ubitą śmietanę.
Biszkopty namoczyć w wywarze kawowym.
Ułożyć w pucharku. Na to nałożyć warstwę kremu. Następnie znowu biszkopty i masę kremową.
Posypać kakao i startą czekoladą.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podoba mi się fakt, że coraz częściej robi się kampanię społeczną przybliżającą temat chorych na SM.
W naszym mieście pojawiły się takie billboardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz